Projekt budynku biurowego przy ul. Chorzowskiej

Projekt budynku biurowego przy ul. Chorzowskiej

wizka-2

Wykonały: Aleksandra Duży, Edyta Pisarska

Prowadzący: mgr. inż. arch. Sylwia Niedziela-Wawrzyniak

PLANSZA 1

PLANSZA 2

PLANSZA 3

PLANSZA 4

PLANSZA 5

WSTĘP

Obszar objęty opracowaniem stanowi teren między ulicami Chorzowską, Żelazną i Grundmana. Zajmuje on powierzchnię ok. 2 ha i graniczy z drogą krajową nr 79, która łączy Katowice z Chorzowem i innymi miastami Śląska. Droga krajowa nr 79 charakteryzuje się bardzo dużym natężeniem ruchu. Jeżeli chodzi o drogę Grundmana to jest ona drogą prowadzącą do centrum miasta, gdzie ruch także jest wzmożony. Projektowany obszar znajduje się na terenie zielonym. Przez działkę biegną wydeptane przez ludzi ścieżki, które świadczą o tym, że są często uczęszczane. Teren jest bardzo wyeksponowany (działka narożna) zatem odrazu nasuwa się, żeby odpowiednio go zaakcentować. Mając daną lokalizację, wymyśliłyśmy, że odpowiednią dla niej funkcją będzie właśnie budynek biurowy z małą restauracją na parterze.

mapa

IDEA

Pierwszą inspiracją były wydeptane przez ludzi ścieżki biegnące przez projektowany obszar. Na ich podstawie stworzyłyśmy bryłę, która była przecięta przez ścieżkę. Ludzie mogą przez budynek przechodzić, wstąpić do restauracji, odpocząć kiedy czekają na autobus. W nocy jednak przejście byłoby zamykane aby zapobiec ewentualnemu wandalizmowi czy zaśmiecaniu.Kolejna sprawa dotyczyła odpowiedniego zaakcetowania narożnej, wyeksponowanej działki. Postanowiłyśmy wysunąć szpic budynku do przodu w kierunki narożnika działki. Idąc dalszym tym tropem stworzyłyśmy poniższy schemat myślowy – nasze skojarzenia z miejscem.Dzięki temu schematowi i poszukiwaniom informacji doszłyśmy do kilku inspiracji, które pozwoliły nadać budynkowi charakter. 

 

schematy

 

 

CEL – zaakcentowanie działki o dobrej lokalizacji i dostępności -stworzenie nowej funkcji, nie tylko dla pracowników, ale także dla przechodniów czekających na autobus, lub chcących zatrzymać się w restauracji -uporządkowanie zaniedbanej zieleni i stworzenie miejsc do wypoczynku na dworze.

szkic

 

analizyrzut

 

 

 

zdj1 zdj2

 

 

 

 

parking r1r2r3

przekrojparking-pomieszczenia

 

 

elew

Elewacja składa się ze ściany osłonowej wykonanej z lekko przyciemnionego szkła. Monolityczna szklana bryła została obudowana ażurową strukturą z beronu (fibrobeton – powstaje on z piasku kwarcowego i zbrojony jest włóknami stalowymi lub węglowymi). Detal ten jest inspirowany strukturą grafenu. W niektórych elementach ażurowej struktury zamontowane zostały panele słoneczne.

 

wizka3

 

Materiały graficzne oraz treści umieszczone na niniejszej stronie są własnością AD4DS.
Ich kopiowanie, przetwarzanie lub przesyłanie bez zgody właściciela jest naruszeniem ustawy o ochronie praw autorskich!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.