L-house (Projekt wykonywany w ramach warsztatów „PROJEKTUJEMY PRAWDZIWY DOM 2016”)

L-house (Projekt wykonywany w ramach warsztatów „PROJEKTUJEMY PRAWDZIWY DOM 2016”)

wizka-1_ps-1

L-house

Projekt wykonywany w ramach warsztatów „PROJEKTUJEMY PRAWDZIWY DOM 2016”

Zespół:  Aleksandra Duży | Elżbieta Latusek | Joanna Sobik | Julia Kazimierska | Maciej Nowak | Mikołaj Kublin

Architekt prowadzący: Jan Kubec

PLANSZA 1

prezentacja-1

 

L-HOUSE jest nowoczesnym i funkcjonalnym domem o prostym układzie. Skandynawski styl znajduje odzwierciedlenie poprzez otwarcie na naturę. Głównym założeniem było wprowadzenie jak największej ilości naturalnego światła do wnętrza oraz stworzenie komfortowej przestrzeni do życia na lata. Najistotniejszymi atutami są zachowanie prywatności oraz duży ogród. Te dwa aspekty stały się priorytetem przy projektowaniu.

prezentacja-3

DZIAŁKA

Odrzuciliśmy umiejscowienie budynku przy granicy drogi dojazdowej. Wyeliminowało to ogród otoczony domami sąsiadów mocno dosuniętymi do krawędzi działki. Ponadto byłby zlokalizowany od północy i zacieniony w pobliżu domu. Ustawienie domu pośrodku działki podzieliłoby ją na dwie mniejsze przestrzenie i nie rozwiązywałoby problemu prywatności. Dopiero po ustawieniu budynku w głębi działki otrzymaliśmy w pełni nasłoneczniony duży ogród.
schemaick

IDEA

Dom tworzą dwie bryły w kształcie litery L będące częściami składowymi parteru i piętra. W obrysie ścian, tam gdzie projektowany dom sąsiaduje z innymi budynkami znajduje się pas pomieszczeń (garderoby, pomieszczenia techniczne, łazienki). Dom domyka się od zimnej północnej strony i całkowicie otwiera się na stronę południa.
schematy-ela-2
prezentacja-6schemat1

 

UKŁAD POMIESZCZEŃ

Na funkcjonalność domu wpływa wyróżnienie salonu z antresolą będącego najważniejszym pomieszczeniem, czyli sercem domu. Duże przeszklenia dają efekt wzajemnego przenikania się ogrodu z przestrzenią wnętrza.                    Dla podkreślenia połączenia ciepłego estetycznego wnętrza domu z naturą, salon został otulony drewnem. Wysunięcie gabinetu kosmetycznego od frontu domu daje klientowi poczucie znajdowania się w części reprezentacyjnej domu.      Po drugiej stronie parteru znajduje się pokój do pracy z zamienną funkcją pokoju gościnnego. Otrzymujemy prywatną strefę dla gości z wygodnym dostępem do łazienki oraz osobnym wyjściem do domu. Piętro podzielone jest na część rodziców i dziecka. Zaraz obok sypialni z garderobą znajduje się otwarta siłownia. Można ją odciąć od za pomocą ścianki przesuwnej. Po drugiej stronie piętra znajduje się pokój dziecka, który zapewni wygodę użytkowania oraz możliwość adaptacji przestrzeni wraz z wiekiem i czasem dorastania.

prezentacja-8

 

1

 

 

 

sobota-10-zag-3

Zagospodarowanie terenu

rzuty-i-przekoje

 

elewacja

Widok elewacji południowej

 

 

 

wizka-2_ps

salon-s23

Wizualizacja salonu

wew2_ps

Wizualizacja sypialni rodziców

wiz1

Wizualizacja salonu (widok z sypialni rodziców)

prezentacja-25

Wizualizacja kuchni

 

Materiały graficzne oraz treści umieszczone na niniejszej stronie są własnością AD4DS.
Ich kopiowanie, przetwarzanie lub przesyłanie bez zgody właściciela jest naruszeniem ustawy o ochronie praw autorskich!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.